Οι Ευρωπαϊκές Μετοχές Ανακάμπτουν

Οι Ευρωπαϊκές Μετοχές Ανακάμπτουν

Τη Δευτέρα, οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέβηκαν, καθώς επέστρεψε μια αίσθηση ηρεμίας στις αγορές μετά από μια εβδομάδα ταραχών λόγω ανησυχιών για την ευστάθεια του τραπεζικού τομέα μετά την κατάρρευση της Credit Suisse και δύο μεσαίων μεγεθών τραπεζών στις ΗΠΑ. Ο δείκτης STOXX 600 της πανευρωπαϊκής αγοράς ανέβηκε κατά 1,1%, με τους επενδυτές να αισθάνονται άνετα από τα νέα ότι η First Citizens BancShares Inc θα εξαγοράσει τις καταθέσεις και τα δάνεια της Silicon Valley Bank.

Ευρωπαϊκές μετοχές

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανέβηκαν κατά 1,4%, μετά την πτώση της προηγούμενης Παρασκευής κατά 3,8%, όταν η Deutsche Bank προκάλεσε μια πανικόβλητη κατάρρευση στον κλάδο. Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας ανέβηκαν κατά 6,2%, μετά από πτώση κατά 8,5% την Παρασκευή. Οι μετοχές της Ελβετικής τράπεζας UBS, που ανέλαβε την Credit Suisse σε μια συμφωνία διάσωσης την προηγούμενη εβδομάδα, ανέβηκαν κατά 1,1%. Η Credit Suisse ανέβηκε ελαφρά κατά 0,5%, καθώς ο ελβετικός ρυθμιστικός φορέας, FINMA, ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης πειθαρχικών μέτρων κατά της τράπεζας.

Οι Κερδισμένοι

Οι ευρωπαϊκές μετοχές του τομέα της υγείας ήταν οι μεγαλύτερα κερδισμένες, ανεβαίνοντας κατά 1,9%. Η Novartis ανέβηκε κατά 7,7% μετά την ανακοίνωση από τον ελβετικό κατασκευαστή φαρμάκων ότι το Kisqali, το φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού, έχει δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης σε γυναίκες που διαγιγνώσκονται νωρίτερα. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετοχών βλέπουν να ολοκληρώνουν το πρώτο τρίμηνο του έτους με κέρδη. Είναι υποστηριζόμενοι από ενδείξεις οικονομικής ανθεκτικότητας και την ελπίδα ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι κοντά στο τέλος της πολιτικής τους περί αύξησης των επιτοκίων. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να ολοκληρώσουν το τρίμηνο σχεδόν χωρίς κέρδη λόγω των ταραχών στον τραπεζικό τομέα.

Μια έρευνα του ινστιτούτου Ifo έδειξε ότι η επιχειρηματική αισιοδοξία στη Γερμανία αυξήθηκε απροσδόκητα τον Μάρτιο, προσθέτοντας στα σημάδια ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανακάμπτει παρά την κρίση στον ενεργειακό τομέα και το υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, οι αερολιμένες και οι σταθμοί λεωφορείων και τρένων σε όλη τη Γερμανία ήταν σε αδράνεια, προκαλώντας διαταραχή για εκατομμύρια κατά την έναρξη της εβδομάδας εργασίας κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων δεκαετιών. Η γαλλική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Orange ανέβηκε κατά 2,1% μετά την αναβάθμιση των μετοχών σε “υπέρβαρες” από την Morgan Stanley.

Οι μετοχές εταιρειών πολυτελείας που έχουν έκθεση στην Κίνα, και των εξορυκτικών εταιρειών, όπως η Pernod Ricard και η Rio Tinto, υποχώρησαν μετά τη δημοσίευση δεδομένων που έδειξαν ότι η ύφεση στα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων στην Κίνα επιδεινώθηκε τους πρώτους δύο μήνες του 2023.

Πηγή: Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *